Recept
Svéd gombasaláta, főtt tojással Recept 1
A megtisztított és megmosott gombákat nagyobb kockákra vágjuk, majd az olajban megpirított vöröshagymába téve a paradicsompürével, a citrom levével, sóval, cukorral, törött borssal, babérlevéllel, fedő alatt, kis lángon megpároljuk.
Ha kihűlt, üveg- tányérokon tálaljuk apróra vágott főtt tojással meghintve, külön citromszeletekkel.
Svéd gombasaláta, főtt tojással Recept 2
Elsőként egy edényben forraljunk vizet és dobjuk bele a paradicsomokat 1 percre, majd húzzuk le a héjukat és vágjuk apró darabokra úgy, hogy a száránál lévő keményebb részt kivágjuk.Ezután jöhet a vöröshagyma, fokhagyma aprítása és a gomba szeletelése.Olivaolajat melegítünk és üvegedre pároljuk benne a vöröshagymát. Hozzáadjuk a fokhagymát, a gombát és nagyobb lángon elkezdjük pirítani.Hozzáadjuk az apróra vágott paradicsomot, paradicsompürét, a citrom reszelt héját és levét.Hozzáadjuk a babérlevelet, sót, borsot, fűszereket és kevés cukrot is, majd sűrűre fűzzük.Pár órára behűtjük és pirítóssal tálaljuk.
Svéd gombasaláta, főtt tojással Recept 3
A hagymát apróra vágjuk, a gombát pedig legyaluljuk vagy nagyon vékony szeletekre vágjuk.
Az olajban a hagymát világosra pirítjuk, majd hozzáadjuk a gombát.
Ekkor történik a fűszerezés is: sózzuk, borsozzuk, megszórjuk cukorral és citromlevet csöpögtetünk rá.
Addig pároljuk, míg a gomba összes leve elillan, ekkor hozzáadjuk a paradicsomszószt.
Még néhány percig együtt pároljuk őket, megkóstoljuk, és ha kell, utólag is ízesítjük.
Megszabadítjuk a babérlevelektől, majd jól behűtve tálaljuk.
Az olajban a hagymát világosra pirítjuk, majd hozzáadjuk a gombát.
Ekkor történik a fűszerezés is: sózzuk, borsozzuk, megszórjuk cukorral és citromlevet csöpögtetünk rá.
Addig pároljuk, míg a gomba összes leve elillan, ekkor hozzáadjuk a paradicsomszószt.
Még néhány percig együtt pároljuk őket, megkóstoljuk, és ha kell, utólag is ízesítjük.
Megszabadítjuk a babérlevelektől, majd jól behűtve tálaljuk.
Kijevi jércemell, burgonyapürével, mandulás őszibarackkal recept 1
Elkészítés:
1. Fűszervajas töltelékhez a sajtot lereszeljük (én személy szerint a legkisebben szoktam lereszelni, de sokan a nagylukúval csinálják), ezután jól összegyúrjuk a vajjal, kevés sót, az apróra vágott petrezselyem zöldet és reszelt szerecsendiót adunk hozzá. Ezután újra összekeverjük jó alaposan, és amíg a húst előkészítjük, hűtőben tároljuk
(kb. 15 perc az elkészítési ideje + 5-6 perc a hűtőben).
1. Fűszervajas töltelékhez a sajtot lereszeljük (én személy szerint a legkisebben szoktam lereszelni, de sokan a nagylukúval csinálják), ezután jól összegyúrjuk a vajjal, kevés sót, az apróra vágott petrezselyem zöldet és reszelt szerecsendiót adunk hozzá. Ezután újra összekeverjük jó alaposan, és amíg a húst előkészítjük, hűtőben tároljuk
(kb. 15 perc az elkészítési ideje + 5-6 perc a hűtőben).
2, A csirkemellbe egy hegyes, vékony pengéjű késsel óvatosan, kb. a közepénél beleszúrunk, de vigyázva, hogy a mellfilé ne lukadjon át. Az ujjunkkal kicsit kitágíthatjuk a bevágott részt.
3, Ha ez megvan, akkor a fűszervajas tölteléket kivesszük a hűtőből, és egy sima csőfejes nyomózsákba helyezzük, ezután a mellfilékbe óvatósan belenyomjuk a fűszervajas tölteléket, és a végén egy fogpiszkálóval a bevágott résznek a végét lezárjuk, hogy sütés közben a fűszervaj ne jöjjön ki.4, Duplán panírozzuk (liszt > tojás > morzsa > tojás > morzsa), lényeges, hogy mindenhol jól fedje a panírozás. Utána hűtőbe tesszük kb. 20z percre, hogy a vaj visszadermedjen (amikor összegyúrjuk, a kézmelegtől meglágyul), és a panír is kicsit megkeményedjen rajta.
5, 160 fokra melegített bő olajban lassan pirosra sütjük. Húsvillával (vagy bármi mással) nem szabad megszúrni, mert kifolyik a tölteléke.6, Sült krumplival, rizzsel (rizi-bizivel), krumplipürével, vagy akár ezekből vegyes körettel tálaljuk.
Kijevi jércemell, burgonyapürével, mandulás őszibarackkal recept 2
lkészítés:
A reszelt sajtot a vajjal,sóval és rezselt szerecsendióval összekeverem.Hűtőbe teszem dermedni.A jércemellet felszúrom,hogy tölthető legyen.A sajtos vajjal megtöltöm a melleket.Kézzel henger alakúra formázom.Tálcára teszem és hűtőbe téve dermesztem.Sózom.Bundázom bécsi módon: liszt-tojás-morzsa.Bő forró olajban sütöm ki.Óvatosan kell fordítani,nehogy a bundája megrepedjen.A burgonyát mosom,hámozom,darabolom és sós vízben megfőzöm.Amíg fől,addig felforralom a tejet és beledobom a margarint is.Jól lecsurgatom a burgonyát,hogy ne maradjon rajta víz.Forrón krumplinyomón átnyomom és keverőtálba teszem.Hozzáadom a felforralt vajas tejet.Habosra keverem habverővel.Sóval ízesítem.Forrón tálalom őket.Tetejére sajtot szórok díszítésként.
A reszelt sajtot a vajjal,sóval és rezselt szerecsendióval összekeverem.Hűtőbe teszem dermedni.A jércemellet felszúrom,hogy tölthető legyen.A sajtos vajjal megtöltöm a melleket.Kézzel henger alakúra formázom.Tálcára teszem és hűtőbe téve dermesztem.Sózom.Bundázom bécsi módon: liszt-tojás-morzsa.Bő forró olajban sütöm ki.Óvatosan kell fordítani,nehogy a bundája megrepedjen.A burgonyát mosom,hámozom,darabolom és sós vízben megfőzöm.Amíg fől,addig felforralom a tejet és beledobom a margarint is.Jól lecsurgatom a burgonyát,hogy ne maradjon rajta víz.Forrón krumplinyomón átnyomom és keverőtálba teszem.Hozzáadom a felforralt vajas tejet.Habosra keverem habverővel.Sóval ízesítem.Forrón tálalom őket.Tetejére sajtot szórok díszítésként.
Kijevi jércemell, burgonyapürével, mandulás őszibarackkal recept 3
Reszelje finomra a sajtot, dolgozza el alaposan a margarinnal és a fűszerekkel, majd a kivert csirkemellre kenve csavarja fel és tűzze meg hústűvel. Alufóliára helyezve süsse meg közepes hőfokra előmelegített sütőben. A burgonyapüréhez tisztítsa meg és vágja kockákra a burgonyát, majd bő, sós vízben főzze puhára. Egy keverőtálba téve a leszűrt burgonyát, öntse hozzá a tejet, margarint illetve az apróra vágott petrezselyemzöldet is adja hozzá, majd konyhai robotgéppel keverje pépesre. Idénynek megfelelően fejes salátával tálalhatja- az esztétika fokozása érdekében pedig habzsákba töltve tálalhatja a burgonyapürét.